Boete? Wat nu!

In het verkeer hoor je je aan bepaalde regels te houden die bedacht zijn om zo min mogelijk ongelukken te veroorzaken. De regels zijn voor elke bestuurder gelijk. De verkeersborden geef de regels aan, ze staan aan de rechterkant van de weg waarop je rijd. Tijdens je theorie examen leer je hoe je deze verkeersborden kunt lezen en wat ze betekenen. Door deze borden wordt het duidelijker wat er wel en niet mag op die weg. Soms kan het gebeuren dat je per ongeluk of bewust een regel overtreed en betrapt wordt door een flitser of een agent. Op elke overtreding zijn boetes bedacht die je moet betalen als straf op je overtreding. Soms is er sprake van een bepaalde situatie waardoor het apart beslist moet worden door de officier van justitie. 

Het kan natuurlijk een keer gebeuren dat je een boete rijd en de bedragen zijn erg hoog. Je kan ze beter niet rijden en goed opletten, maar soms overkomt het je. Zodra je een boete ontvangt, krijg je deze meestal in je brievenbus. De boetes worden in een herkenbare envelop verstuurd, namelijk een witte envelop met een paarse streep erop. De enveloppen zijn erg opvallend zodat je ze niet per ongeluk weggooit. 

Een paar overtredingen die veel het duurste zijn:

  1. passagiers niet uit laten stappen – €400
  2. verkeerd geparkeerd op een gehandicaptenplaats €400
  3. Rechts inhalen – €250
  4. Blokkeren kruispunt – €250
  5. Een telefoon vasthouden tijden rijden – €250
  6. Zonder noodzaak stilstaan op de vluchtstrook – €250
  7. Door rood rijden – €249
  8. Rijden over een puntstuk – €249

Deze boetes kun je eventueel in delen betalen omdat het hoge bedragen zijn. Niet iedereen kan het betalen en ze vinden het niet de bedoeling om jou in de schulden te helpen.

Uitzondering:

Hulpdiensten met zwaailichten en sirenes aan.