Je auto onderhouden? Zo doe je dat!

Als jij in het bezit bent van een auto ben jij verantwoordelijk voor de onderhoud van je auto. Je kunt hem beurten geven waarin alles gecheckt wordt, zodat je later niet voor verrassende kosten komt te staan wat nogal vervelend kan zijn. De beurten worden gebruikt, zodat jij kan kiezen wanneer je geld hebt om je auto te laten repareren. 

Buiten dat heb je ook een verplichte APK waar elke auto aan moet voldoen. APK staat voor algemene periodieke keuring. Een APK moet jaarlijks vernieuwd worden, zodat iedereen in een veilige auto rijd. Ze keuren je auto of jouw auto aan alle eisen voldoet, doet dat het niet dat moet je dat laten maken. De volgende dingen worden gecheckt:

  • Verkeersveiligheid:

Remmen, wielophanging, schokdempers, banden, vloeistoffen, ruitenwissers verlichting, stuurinrichting en carrosserie

  • Milieu:
    Uitstoot van uitlaatgassen, roetfilter en katalysator
  • Registratie 

Rdw

Als een van deze onderdelen ontbreekt of niet goed is, moet het wordt worden vervangen. Dit moet voordat je APK afloopt anders mag jij er niet in rijden en moet de auto bij de garage blijven staan totdat hij repareert is. 

Behalve dit moet je zelf aan onderhoud ook wat doen, dat spreekt voor zich. Houd de auto goed schoon van buiten. Behalve dat dit goed lijkt is het goed om roestvlekken te vermijden en de lak niet te beschadigen. Door vaak je auto te wassen blijft de lak mooi en zul je er langer van genieten. Als je lak erg dof wordt, kun je ervoor kiezen om het te laten polijsten om de glans er opnieuw in te brengen.

Zorg ook dat de vloeistoffen goed worden bijgevuld. De auto geeft lampjes, zodra er een tank leeg is wordt dat aangegeven. Het is de bedoeling dat je zo snel mogelijk dit aanvult of uit jezelf gaat checken:

  • ruitenwisservloeistof
  • olie
  • stuurbekrachtiging 
  • remvloeistof