Brandstofpomp kapot: hoe merk je het en wat kan je eraan doen?

Een essentieel onderdeel van het brandstofsysteem van een auto is een brandstofpomp. De brandstofpomp zorgt ervoor dat er brandstof wordt gepompt van de tank naar de motor. Net als alle andere auto onderdelen kan ook de brandstofpomp wel eens problemen opleveren. Hoe merk je dat je brandstofpomp kapot is, en hoe los je dit op?

Symptomen

Het is vaak aan een aantal zaken te herkennen of uw brandstofpomp kapot is. Als de motor van de auto loopt, maakt deze dan vaak een hard en jankend geluid. De prestaties van de motor zijn verminderd: de auto maakt bijvoorbeeld minder snelheid en de motor kan haperen of uitvallen. Daarnaast komt het vaak voor dat de sleutel meerdere keren moet worden omgedraaid in het contact, of de auto start helemaal niet meer.

Verstopte brandstofpompfilter

Het kan zo zijn dat de filter van de brandstofpomp simpelweg verstopt is geraakt, wat de doorstroming van brandstof naar de motor kan beperken. Hierdoor kan de auto dus minder goed presteren en de verstopping kan problemen geven met het starten van de auto. Regelmatige reiniging van de filter is dus belangrijk. Gelukkig is dit eenvoudig zelf te doen, maar u kunt het ook altijd door een monteur laten doen.

Versleten brandstofpomp

Een wat vervelender probleem is een versleten brandstofpomp. Wanneer de brandstofpomp versleten is, zorgt dat voor een lagere brandstofdruk, en zal deze vervangen moeten worden. Een kapotte brandstofpomp kan ook komen door gebruik van verkeerde brandstof. Het vervangen van een brandstofpomp kan het beste door een monteur gedaan worden, omdat het een specialistisch werkje is.De kosten voor het vervangen van een brandstofpomp liggen nogal uit elkaar. Het hangt namelijk af van het type pomp en het aantal uur dat de monteur kwijt is aan het vervangen ervan. Door online je kenteken in te vullen, kun je eenvoudig zien welk type brandstofpomp je nodig hebt.